Přeskočit na hlavní obsah

Janečkova nebezpečná laboratoř

Ambice miliardáře Karla Janečka zasáhnout do politiky se poprvé objevily v souvislosti s reformou volebního systému v ČR, kterou chtěl „napravit“ českou politiku pomocí pozitivních a negativních hlasů. Jeho představou bylo, že politiku zbaví, jak on sám říká, „zlojedů“ a volby vyhrají jen čestné a spolehlivé osoby.

Systém byl jako takový dost nepřipravený, protiústavní a v ČR téměř neaplikovatelný. A hlavně v udělování negativních a pozitivních hlasů v sobě skrývá několik problémů:

  •     Vyhrají lidé s lepší reklamou, kteří dokáží umlčet své kritiky – peníze a moc nad médii bude tedy důležitější, než osobní kredit jednotlivců,
  •     Tam, kde se střetnou podobně silné osobnosti, vyhraje šeď, protože každá osobnost vyvolává kromě kladných i negativní emoce – silní se tak vybijí a zbude nekonfliktní střed bez názoru a vize (viz absurdní příklad v rámečku), 
  •     Byť chce volební systém postavit něco pozitivního, jeho největší inovací je negativní hlasování – svět je stavěn do černo-bílého vidění od samého prvopočátku, 
  •     Udělování negativních hlasů samo sebou nese negaci – kromě pozitivní kampaně se povede i tvrdá, často nečestná, negativní kampaň.

Demokracie 21 na komunální úrovni

Nyní se Janeček snaží svůj volební systém prosadit na komunální úrovni při rozhodování o různých tématech včetně investic. Nemohu se tedy zbavit dojmu, že po totálním neúspěchu snahy o volební reformu na parlamentní úrovni (a to i navzdory přítomnosti nových a neokoukaných „protikorupčních“ stran), je současné přenesení systému na rozhodování na komunální úrovni přes projekt Demokracie 21 jen zástupným experimentem.
Zastupitelstvo města Říčany, kde žiji, se rozhodlo být první obcí, která tento experiment vyzkouší na svých občanech. A to i navzdory některým sporným bodům, z nichž vybírám:
  •     Jak je ošetřena ochrana osobních údajů občanů? Systém provozuje společnost s ručením omezeným Demokracie 2.1 založená 5. 1. 2015, která na svém webu má jako jediný kontakt uvedený email. Tato organizace má přístup k osobním datům občanů Říčan, která jsou nutná pro registraci k hlasování. Osobně jsem byl svědkem toho, že dobrovolnice v oblečení v barvách a s logem města sbírala data od občanů, aniž by je upozornila, že nejsou pro město, ale soukromou společnost. Co všechno se s citlivými daty bude dít?
  •     Kolik budou stát kampaně, které nutně musí ke každému rozhodování být? Mám-li rozhodnout, jestli novou cyklostezku nebo opravit chodník či postavit dětské hřiště, musím se rozhodnout na základě dostatku informací. Povede město kampaň za všechny varianty, nebo se občané budou muset rozdělit na cyklisty, chodce a rodiče dětí?
  •     A kolik bude vůbec celý systém stát? Včetně času úředníků na jeho propagaci, zavedení a vyhodnocování?

První hlasování skončilo fiaskem

První hlasování v systému D21 skončilo, je tedy možné si jej zhodnotit. Přes masivní reklamu ve městě, městském časopise i zapojení dobrovolníků v ulicích byla účast extrémně nízká. Organizátoři sami s ohledem na malou účast na poslední chvíli prodloužili pilotní hlasování o týden, takže trvalo celých pět týdnů. Druhou anketu, která běží a měla skončit současně, prodloužili dokonce o dva a půl měsíce. Už samotný fakt, že pravidla se mění za pochodu, je pro demokracii varující.
I přes prodlouženou dobu hlasování se experimentu zúčastnilo jen asi 385 hlasujících. Předpokládejme, že by mohlo hlasovat zhruba 11,5 tisíce občanů Říčan starších 15 let (ve skutečnosti mohl hlasovat úplně každý). Účast na hlasování je tak pouhých 3,3 %.
Web experimentu hlásá, že index spokojenosti je 48 %. Tedy zhruba polovina z těch 3,3 % byla spokojena s vítězem volby. Není to málo?
Říčany se nyní chystají tento neúspěšný experiment přenést i na rozhodování o investicích na území města. Bojím se, že tímto způsobem bude město neefektivně utrácet své prostředky a ve svém důsledku to bude občan, který na to doplatí.

Braňme se nesmyslným experimentům

Nechápejte mě špatně, politik musí být v úzkém kontaktu s občany, musí znát jejich názory. Koneckonců komunální politik je soused občanům svého města. Politik musí ale zároveň umět rozhodnout se vší odpovědností, a to na základě mandátu, který dostal ve volbách.

Mám však velké podezření, že současná aktivita pana Janečka je jen pokusem legitimizovat jeho experiment postupným pronikáním do nižších, méně nápadných sfér politiky.  Nový systém hlasování z pera pana Janečka sebou nese řadu problémů, nevyřešených otázek a hlavně bude mít jeden neblahý důsledek – ještě větší nespokojenost občanů s fungováním demokracie. Říčanský test ukázal, že občané jsou oprávněně opatrní, a to je dobře.

Absurdní příklad Janečkova systému

Předpokládejme volby, ve kterých se rozhoduje o tom, zda vyhrají příznivci kočiček či pejsků. Pro jednoduchost má skupina pejskařů 52 podporovatelů a kočičky 48. Do souboje se ale přihlásí i žížala, takže ve volbě je výběr ze tří možností.
„Počet hlasů každého hlasujícího je dvakrát větší, než je počet vítězných možností.“* Vítěz může být jen jeden, takže každý volič má dva pozitivní hlasy. „Pro zpřesnění preferencí je možné použít i negativní hlas. Těch může hlasující vždy udělit dvakrát méně než hlasů kladných.“* V našem případě tedy jeden negativní. Každý samozřejmě volí svého favorita, ale co s druhým hlasem? V žádném případě ho nedá oponentovi, chce, aby vyhrál jeho favorit. Tak ho dá žížale, ta přece nikoho nezajímá. A negativní hlas dostane oponent.

Výsledky voleb budou pak následující:
kandidát
Pozitivní hlas
Negativní hlas
Výsledek
Pejsek
52
48
4
Kočička
48
52
-4
Žížala
100
0
100
Vítězem voleb se stává žížala, kterou nikdo ve skutečnosti nechtěl. Janečkův index spokojenosti je 100 %, neboť každý přece dal svůj druhý hlas žížale.  Anebo není každý spokojený?

* Citace z webu Demokracie21

Nejčtenější příspěvky

O Senátu

Senát je třeba zrušit, není myšlenka úplně nová. Mnohokrát jsme slýchali o jeho zbytečnosti a vyhozených penězích. Nový rozměr anti-senátnímu tažení dal nárůst autoritářských choutek představitelů nesystémových stran v čele s ANO, KSČM a SPD. Tyto strany v Senátu vidí svého nepřítele, protože se jim nedaří jej ovládnout. Populismus stačí na poměrný systém, který máme například v Poslanecké sněmovně. Ale ve dvoukolové většinové senátní volbě se proti populistům zpravidla postaví rozumnější většina. A tak je logika jasná: nejde-li to podrobit, je třeba to zrušit. Obrana demokracie Za posledních deset let jsem z pozice ředitele CEVRO uspořádal projekty podpory demokracie pro demokratické lídry z víc jak padesátky zemí světa. Jenže zatímco jsem venku přednášel o svobodě a demokracii, začala se ta rozpadat u nás v Čechách. A tak chci vstoupit do politiky aktivně, abych mohl naší svobodu podpořit přímo. Dění posledních měsíců jasně ukazuje, jak je Senát potřebný. Je tím posledním orgá

Mezi dvěma extrémy

V minulém týdnu rozvířila sociální sítě kampaň ODS do Evropského parlamentu „mezi dvěma extrémy“. Objevila se řada vysvětlujících pohledů i účelových interpretací této kampaně.   Ta intenzita je pochopitelná. Některým jde v nadcházejících volbách o přežití, jiným o to, aby ve volbách neuspěly populistické a nedemokratické strany.* A protože mně jde o to druhé, tak se k debatě přidám se svým pohledem. Jeden extrém je jasný – je to protiunijní, a troufám si říci i protievropská, politika stran jako jsou SPD nebo KSČM. Pod rouškou nacionalismu napomáhají destabilizaci tradičního euroatlantického uspořádání. OK, politika v Evropě i v Americe vykazuje mnohé nemoci, ale pořád je to to nejlepší, co máme. A spíše než nadávat, bychom měli pomáhat hledat řešení. A rozhodně bojovat proti extrémismu výše zmíněných stran. Já do této skupiny řadím i ANO. Ne snad proto, že by chtělo vystupovat z EU. Nebo možná chce. Nebo ne. Nevím, zeptejte se Babiše, jak se dneska vyspal. Ale určitě ANO do tét