Přeskočit na hlavní obsah

National Day of the Republic of South Africa

Your Excellency, distinguished guests,

we are here today to commemorate 29 years of freedom in South Africa. In April 1994 South Africa held its first elections, in which all citizens of the country were able to participate. Today, almost three decades later, South Africa remains a model for parliamentary democracy throughout Africa. I am therefore honoured to have the opportunity to congratulate the South African Government and people today on this great achievement.

Dear Ambassador, the people of Czechia were standing side by side with your people as friends during the entire time of South Africa's struggle for independence. As friends, who learned the value of freedom and democracy the hard way, and who are now enjoying and appreciating their full benefits. Symbolically, this friendship was sealed right from the start by the very close relationship between presidents Nelson Mandela and Václav Havel.

In Europe, we realise the symbolism of the South African Freedom Day now perhaps more than ever. In the east of our continent, the people of Ukraine are now fighting for their freedom and dignity.

In this context, I would like to highlight South Africa's efforts to involve Africa in resolving this conflict. President Cyril Ramaphosa played a key role in organising the recent mission of a group of several presidents and senior African representatives to Ukraine and Russia.

I believe that taking part in this mission has helped our African partners to better understand the true nature of the conflict. They had a unique opportunity to witness firsthand the situation in Ukraine and compare it with the false propaganda Russian are trying to spread.

Finally, I would also like to take this opportunity to highlight the importance of developing relations with South Africa for my country. South Africa is our key partner on the continent with whom we want to develop our relationship in all relevant areas. I will do my utmost to contribute to this.

We can base our cooperation on a solid foundation of shared experience with living under oppression, our support for human rights and the struggle for freedom and its promotion everywhere in the world.

Thank you.


The speech was held at reception on the occasion of the National Day of the Republic of South Africa on 27 June 2023 in Prague.

Nejčtenější příspěvky

O Senátu

Senát je třeba zrušit, není myšlenka úplně nová. Mnohokrát jsme slýchali o jeho zbytečnosti a vyhozených penězích. Nový rozměr anti-senátnímu tažení dal nárůst autoritářských choutek představitelů nesystémových stran v čele s ANO, KSČM a SPD. Tyto strany v Senátu vidí svého nepřítele, protože se jim nedaří jej ovládnout. Populismus stačí na poměrný systém, který máme například v Poslanecké sněmovně. Ale ve dvoukolové většinové senátní volbě se proti populistům zpravidla postaví rozumnější většina. A tak je logika jasná: nejde-li to podrobit, je třeba to zrušit. Obrana demokracie Za posledních deset let jsem z pozice ředitele CEVRO uspořádal projekty podpory demokracie pro demokratické lídry z víc jak padesátky zemí světa. Jenže zatímco jsem venku přednášel o svobodě a demokracii, začala se ta rozpadat u nás v Čechách. A tak chci vstoupit do politiky aktivně, abych mohl naší svobodu podpořit přímo. Dění posledních měsíců jasně ukazuje, jak je Senát potřebný. Je tím posledním orgá

Janečkova nebezpečná laboratoř

Ambice miliardáře Karla Janečka zasáhnout do politiky se poprvé objevily v souvislosti s reformou volebního systému v ČR, kterou chtěl „napravit“ českou politiku pomocí pozitivních a negativních hlasů. Jeho představou bylo, že politiku zbaví, jak on sám říká, „zlojedů“ a volby vyhrají jen čestné a spolehlivé osoby. Systém byl jako takový dost nepřipravený, protiústavní a v ČR téměř neaplikovatelný. A hlavně v udělování negativních a pozitivních hlasů v sobě skrývá několik problémů:     Vyhrají lidé s lepší reklamou, kteří dokáží umlčet své kritiky – peníze a moc nad médii bude tedy důležitější, než osobní kredit jednotlivců,     Tam, kde se střetnou podobně silné osobnosti, vyhraje šeď, protože každá osobnost vyvolává kromě kladných i negativní emoce – silní se tak vybijí a zbude nekonfliktní střed bez názoru a vize (viz absurdní příklad v rámečku),      Byť chce volební systém postavit něco pozitivního, jeho největší inovací je negativní hlasování – svět je stavěn do černo

Mezi dvěma extrémy

V minulém týdnu rozvířila sociální sítě kampaň ODS do Evropského parlamentu „mezi dvěma extrémy“. Objevila se řada vysvětlujících pohledů i účelových interpretací této kampaně.   Ta intenzita je pochopitelná. Některým jde v nadcházejících volbách o přežití, jiným o to, aby ve volbách neuspěly populistické a nedemokratické strany.* A protože mně jde o to druhé, tak se k debatě přidám se svým pohledem. Jeden extrém je jasný – je to protiunijní, a troufám si říci i protievropská, politika stran jako jsou SPD nebo KSČM. Pod rouškou nacionalismu napomáhají destabilizaci tradičního euroatlantického uspořádání. OK, politika v Evropě i v Americe vykazuje mnohé nemoci, ale pořád je to to nejlepší, co máme. A spíše než nadávat, bychom měli pomáhat hledat řešení. A rozhodně bojovat proti extrémismu výše zmíněných stran. Já do této skupiny řadím i ANO. Ne snad proto, že by chtělo vystupovat z EU. Nebo možná chce. Nebo ne. Nevím, zeptejte se Babiše, jak se dneska vyspal. Ale určitě ANO do tét